Raspandirea crestinismului in Dacia

Dupa cucerirea Daciei de catre ostile imparatului traian, in anul 106, o parte din ea a fost transformata in provincie romana. aici au fost adusi colonisti din toate partie intinsului Imperiu Roman, in primul rand din iprejurimi si anume din Moesia ( Bulgaria si partea rasariteana din Iugoslavia de azi), din Panonia (Ungaria de azi), din Iliria, dar mai ales din Asia Mica si din Siria, precum si din alte provincii ale Imperiului Roman. Fara indoiala ca, intre colonistii adusi din Siria, Asia Mica si din Peninsula Balcanica, vor fi fost si crestini, caci, in aceste parti, crestinismul a fost cunoscut prin insasi predica Sfintilor Apostoli.
Pentru paza militara a noii provincii, imparatul traian si urmasii sai au adus aici mai multe unitati militare; legiunea XIII Gemina, asezata la Apulum (Alba Iulia), iar mai tarziu, cand Dacia a inceput sa fie amenintata de marea migratie a popoarelor, legiunea V Macedonica, asezata la Potaissa (Turda). Printre soldatii acestor legiuni au fost si crestini. Se stie ca primul roman increstinat a fost sutasul Corneliu (Fapte, cap. 10). Fara indoiala ca si intre soldatii romani adusi in Dacia au fost si unii crestini, care, dupa eliberarea lor din armata, ca veterani, se casatoreau si se stabileau aici, punand bazele unei familii crestine. Catre sfarsitul secolului al III-lea si inceputul celui urmator, intre martirii crestini care au patimit in cetatile de pe malul drept al dunarii si in Scitia Mica (Dobrogea) se intanlesc si alti ostasi din armata romana.
In timpul stapanirii romane in Dacia ( 106-271), veneau aici negustori din diferite parti ale Imperiului Roman, indeosebi din orasele grecesti de la Marea Neagra, din Asia Mica si din insulele grecesti. Putem presupune ca intre acestia au fost si crestini, care au facut cunoscuta noua invatatura unora din cei cu care veneau in contact in Dacia.
Pe lamijlocul secolului al III-lea au aparut in Dacia gotii, popor de origine germanica. Indecursul expeditiilor lor in asia Micasi in Balcani, au luat numerosi captivi din acele regiuni, intre care erau si crestini, pe care ia-u adus in partile noastre. In uneledin aceste expeditii au adus si preoti, care au raspandit apoi cuvantul lui Dumnezeu intre ei, lucru confirmat de mai multi istorici. Desigur, acesti preoti vorfi propovaduit si printre daco-romani.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.